Miliki 8 Unit Rumah Dengan Gaji Bersih RM1,800 Sebulan

 

SUDAH pasti ramai tidak akan percaya apabila seseorang yang mempunyai gaji bersih RM1,800 sebulan mampu memiliki lapan unit rumah dalam tempoh 14 tahun.
.
Nekmatuzzura Ubaidari, 36, memiliki rumah sendiri ketika dia berusia 23 tahun, yang mana semasa itu hanya mempunyai gaji RM850 sebulan ketika bekerja sebagai kerani sumber manusia di sebuah pusat beli-belah milik tempatan pada 2003.
.
“Semuanya bermula apabila saya terpijak risalah rumah lelong. Saya kutip dan baca risalah itu, lokasinya dekat sahaja dari rumah ibu bapa saya.
.
“Saya pergi tinjau rumah dan terus pergi bida rumah itu sendirian, ketika itu mungkin rezeki saya, tidak ada orang datang, jadi saya dapat rumah itu dengan harga RM72,000,” katanya ketika ditemui Sinar Harian, di Kuala Lumpur, baru-baru ini.
.
Menurutnya, dia menggunakan RM7,200 duit simpanannya bagi deposit rumah dengan bayaran bulanan RM300 sebulan kepada pihak bank dan menyewakannya dengan RM600 sebulan.
.
“Dengan pendapatan RM300 pada ketika itu, kini kadar sewa rumah itu mencecah RM1,200 sebulan.
.
“Bermula daripada itu, saya melihat ia mampu mendatangkan pendapatan dan saya cuba untuk membeli rumah lelong kedua setahun selepas itu di Ukay Perdana.
.
Jikalau pada bidaan yang pertama Nekmatuzzura tidak mempunyai pengalaman langsung tentang rumah lelong.
.
Kali ini, dia mengumpul ilmu dengan membaca buku hartanah daripada ikon hartanah yang terkemuka dalam negara.
.
Berdasarkan kepada pengalaman itu, Nekmatuzzura berjaya membida rumah dengan harga RM52,000.
.
Bermula daripada itu, anak kelahiran Datuk Keramat Kuala Lumpur ini merasa seronok dan melihat pendapatan yang positif kepadanya.
.
Tahun seterusnya pada 2005, bekas pelajar Politeknik Ungku Omar dalam bidang kejuruteraan awam ini membeli rumah lelong ketiga dan pada 2007, rumah keempatnya.
.
Kini, Nekmatuzzura yang telah menjadi penjawat awam sejak tiga tahun lalu itu mempunyai lapan rumah di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur, yang mana dua daripadanya rumah baharu dengan harga di bawah RM300,000.
.
Nekmatuzzura mengakui bukan mudah untuk memiliki kesemua rumah itu, bahkan, katanya, perlu ada kesabaran dan hidup perlu bersederhana.
.
“Saya sanggup buat apa sahaja untuk mendapatkan duit yang halal. Saya pernah kerja sambilan untuk membersihkan tandas, jual tin dan kertas terpakai.
.
“Saya juga membawa bekal ke tempat kerja daripada dahulu lagi, ketika itu hidup agak susah. Tetapi, sekarang ini, walaupun ada duit lebih sikit namun saya tetap amalkan hidup berjimat, mungkin sudah terbiasa,” katanya.
.
Berkat usaha dan doa kedua ibu bapanya, siapa sangka kini, Nekmatuzzura mampu menjana pendapatan bersih RM4,000 sebulan bagi semua rumah sewa miliknya, selepas potongan RM1,800 bayaran untuk pihak bank.
.
Nekmatuzzura juga mengimpikan untuk mempunyai kira-kira 80 unit rumah apabila pencen nanti.

Sumber: Sinar Harian

CARA MUDAH UNTUK ATASI MASALAH HAKMILIK STRATA YANG BELUM DI PINDAHMILIK

1. Kita dapati banyak hartanah strata yang masih belum dibuat penyempurnaan pindah milik daripada nama pemaju kepada nama pemilik dan gadaian kepada nama bank (perfection of transfer and charge, atau biasa dikenali dengan istilah “perfection”), walaupun hakmilik strata telah lama dikeluarkan.
.
2. Masalah tersebut menyebabkan pemilik akan berhadapan dengan kesukaran untuk menjual hartanah tersebut kepada pembeli kelak.
.
3. Memandangkan hakmilik strata telah dikeluarkan, pemilik terpaksalah melaksanakan urusan perfection terlebih dahulu sebelum boleh menjualnya kepada pembeli.
.
4. Masalah yang dihadapi oleh pemilik untuk melakukan urusan tersebut adalah mereka tidak mahu mengeluarkan kos tunai untuk urusan tersebut.
.
5. Jadi bagaimanakah cara untuk mengatasi masalah tersebut. Di sini saya kemukakan solusinya.
.
.
JAWAPANNYA:
A. Ramai yang tidak tahu sebenarnya bank ada kuasa untuk proceed dengan urusan perfection pindahmilk dan gadaian walaupun tanpa pengetahuan pemilik sebaik sahaja hakmilik strata dikeluarkan.
.
B. Ini kerana semasa menandatangani dokumen perjanjian pinjaman tempohari, pembeli/peminjam telah menandatangani satu Surat Wakil Kuasa (PA) yang memberi kuasa penuh kepada pihak bank untuk melakukan apa-apa sahaja yang perlu berkaitan dengan hartanah tersebut. Ini termasuklah kuasa untuk menandatangani dokumen pindah milik dan gadaian bagi tujuan perfection.
.
C. Setelah menerima makluman daripada pihak pemaju, bank boleh arahkan peguam panel mereka menyediakan segala dokumen untuk urusan perfection tersebut.
.
D. Segala kos berkaitan penyediaan dokumen perfection tadi akan dikreditkan dalam akaun loan pembeli/ peminjam tersebut.
.
E. Sebaik sahaja urusan perfection selesai, hakmilik strata akan dipegang oleh bank sampailah pinjaman habis bayar.
.
F. Namun begitu kaedah ini hanya sesuai untuk hartanah strata yang masih ada pinjaman dengan bank. Untuk hartanah yang telah habis bayar dan telah dibuat penyerahan semula hak (reassignment) kepada pemilik, pemilik perlu lakukan sendiri urusan tersebut.
.
G. Cuma persoalannya sejauh mana bank mahu malaksanakan kuasa yang telah diberikan kepada mereka tersebut?
.
H. Mungkin Bahagian Undang-undang setiap bank boleh advise bank lebih lanjut tentang perkara tersebut.
.
I. Cuma saya berpandangan jika kaedah ini dapat dilaksanakan, ianya mampu mengurangkan masalah banyaknya hartanah strata yang belum dipindahmilik kepada pemilik.
.
.
Sekian. Wallahua’lam.
.
Kredit: Salkukhairi Abd Sukor

Apartment Khusus Buat Muslim

 
KOTA BHARU: Biarpun sebelum ini mendapat tentangan daripada penduduk, pembinaan Apartment D’ Perdana 23 tingkat di Jalan Raja Dewa, Telipot di sini tetap diteruskan.
Malah pemaju apartment tersebut mencipta kelainan apabila kediaman tersebut bakal dijual khusus untuk masyararakat Islam.
.
Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK), Datuk Dr. Wan Zawawi Wan Ismail berkata, pembangunan yang bernilai RM158 juta itu sekali gus bakal memberi lebih peluang kepada masyarakat Islam memiliki kediaman sendiri.
.
Beliau berkata, apartment yang dijangka siap tiga tahun lagi dan dibina di kawasan seluas 0.8 hektar itu melibatkan 568 unit kediaman serta 15 buah kedai dan pelbagai kemudahaan istimewa para penghuninya.
.
“Selain itu, kemudahan infrastruktur asas seperti hospital, pusat pengajian, sekolah, pusat membeli belah, hab pengangkutan awam, dan pejabat-pejabat kerajaan turut berada dalam jarak yang dekat iaitu dalam lingkungan lapan kilometer daripada apartment ini.
.
“Di samping itu, penduduk juga mempunyai kemudahan beribadah apabila lokasi pembangunan itu adalah bersebelahan dengan Masjid Sultan Muhammad II, Telipot,” katanya selepas majlis pecah tanah pembinaan apartment tersebut di sini semalam.
.
Majlis pecah tanah tersebut disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob.
.
Sebelum ini, Persatuan Penduduk Kejiranan Raja Dewa me­ngadakan beberapa perhimpunan bagi membantah pembinaan kediaman tersebut kerana mahu tapak tersebut digunakan untuk pembesarana masjid.
.
Pembangunan tersebut adalah usahasama antara PKINK dan Yayasan Islam Kelantan (YIK) manakala Jalur Saujana Sdn. Bhd. bertindak sebagai pemaju.
.
Mengulas lanjut, Wan Zawawi menafikan projek tersebut mendapat bantahan daripada penduduk.
“Tiada isu yang timbul dan projek ini berjalan seperti yang dirancang,” katanya.
 
Sumber: www.utusan.com.my

Bagaimana Untuk Bina Tabung Kecemasan Ketika Baru Mula Bekerja ?

 

Katakanlah satu hari kita tiba-tiba nak guna RM4000 sebab ada kecemasan yang tak disangka-sangka, agak-agak kita ada tak simpanan yang boleh kita gunakan untuk hal kecemasan ni? Kenapa pentingnya dana kecemasan ni? Supaya bila ada kejadian yang tak boleh elakkan perlu menggunakan duit, kita tak terkapai-kapai untuk cari duit.

Hidup kita ni tak selalunya boleh jangka. Kita tak tahu apa yang akan jadi pada masa depan. Sebagai contoh andai kata tiba-tiba kita kena pecat daripada kerja kita sekarang, adakah kita sudah bersedia? Malah andai kata kita diuji dengan penyakit hingga hilang keupayaan bekerja sementara, adakah kita sudah bersedia? Kita tak boleh jangka apa yang kita bakal hadapi. Kerana itulah pentingnya untuk mulakan tabung kecemasan.

 

Jadi macam mana nak mulakan tabung kecemasan ni?

#1- Berapa bulan kena menyimpan?

Ada orang kata tabung kecemasan ni bersamaan 6 bulan gaji. Ada orang kata minimum 3 bulan gaji. Sebagai contoh kalua anda bergaji RM1000, sekurang-kurangnya kena ada RM3000 dalam tabung kecemasan. Tak ada yang betul atau salah dalam menentukan berapa bulan dana kecemasan. Tengok kemampuan anda juga. Kalau mampu menyimpan untuk 3 bulan, simpanlah. Yang penting tabung kecemasan ni memang kena penuhkan cepat cepat. Barulah hati tak risau bila tiba-tiba ada sesuatu berlaku.

 

#2- Simpan mengikut kemampuan

Bila kita dah target nak simpan 3 bulan untuk dana kecemasan, janganlah sampai menyusahkan diri pula. Sebagai contoh kita bergaji RM1000, nak penuhkan dana kecemasan 3 bulan bersamaan RM3000. Janganlah kita simpan semua duit gaji kita terus masuk dalam dana kecemasan. Buat bajet kewangan. Kita tetap kena hidup macam biasa. Nak makan, nak bayar duit sewa rumah, duit pengangkutan pergi tempat kerja lagi. Semua tu kena ambil kira juga. Menyimpan secara berhemah.

 

#3- Simpan di tempat yang betul

Dimana nak simpan duit untuk tabung kecemasan ni? Seelok-eloknya simpan di tempat yang senang keluar. Sebagai contoh bank yang kita jarang guna. Tapi janganlah keluarkan duit kecemasan tu untuk perkara yang tidakperlu. Pastikan betul-betul terdesak baru keluarkan. Anda juga boleh simpan di tempat yang orang tak boleh agak supaya boleh kurangkan risiko untuk dicuri duit itu.

 

#4- Bagaimana untuk cukupkan tabung kecemasan ni?

Untuk penuhkan tabung kecemasan ni, anda boleh asingkan awal-awal dari gaji anda. Sebagai contoh 10% dari gaji bulanan asingkan untuk tabung kecemasan. Anda juga boleh cari pendapatan kedua dengan berniaga online untuk tambah dalam tabung kecemasan. Lagi cepat anda penuhkan tabung kecemasan ni, lagi baik.

Kredit: www.halalmoney.my

JCorp Umum Permulaan Naik Taraf Infrastruktur IIBD


KUALA LUMPUR: Johor Corporation (JCorp) mengumumkan permulaan kerja-kerja pembangunan infrastruktur penting bagi Ibrahim International Business District (IIBD), yang merangkumi jejantas bertingkat, jejantas pejalan kaki dan Persada Annexe.
.
Menurut JCorp, pembangunan jejantas bertingkat tersebut dengan nilai pembangunan kasar (GDV) berjumlah RM120 juta,dijangka bermula pada 2018 untuk tempoh dua tahun dan akan diserahkan kepada pengurusan pihak Majlis Bandaraya Johor Bahru sebaik ia siap.
.
Katanya, jejantas pejalan kaki sepanjang 268 meter akan dibina bagi menghubungkan JB Sentral ke Persada Annexe melalui Komtar JBCC dan dijangka siap dalam masa 18 bulan dan akan diuruskan berasaskan tempoh konsesi.
.
Ujarnya, Persada Annexe pula akan menempatkan peniaga runcit dalam ruang khas seluas 83,000 kaki persegi dan akan dihubungkan ke Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin Johor Bahru menerusi Komtar JBCC dan City Square Mall, Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada Johor dan akan turut dihubungkan ke Coronation Square dan Galleria.
.
“Kerja-kerja menaik taraf infrastruktur awam tersebut merupakan sebahagian daripada pelaksanaan Pelan Bersepadu Infrastruktur dalam Pelan Induk IIBD bagi memudahkan akses kenderaan dan juga pejalan kaki, di samping menyediakan ruang niaga runcit yang kondusif, selesa dan selamat di Pusat Bandaraya Johor Bahru,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
.
Majlis pecah tanah telah dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan disaksikan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Mohamed Khaled Nordin serta Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif JCorp, Datuk Kamaruzzaman Abu Kassim semalam.
.
Kata JCorp, pembangunan infrastruktur awam muncul sebagai satu tumpuan utama untuk memastikan IIBD menjadi lokasi pilihan yang membolehkan warganya dan komuniti perniagaan untuk berkembang maju.
.
“Di bawah teras mobiliti bagi Pelan Induk IIBD, pembangunan dan usaha naik taraf infrastruktur awam akan melibatkan penyediaan kemudahan laluan dan hubungan bagi kenderaan dan pejalan kaki,” ujarnya.
.
Katanya, jejantas bertingkat yang dibina akan bermula dari Koridor Tebrau ke pusat Bandaraya Johor Bahru, menghubungkan IIBD ke Coronation Square.
.
“Penjajaran jalan baharu bagi Jejantas Bertingkat “8” ini akan memberikan laluan langsung yang lebih dekat untuk melancarkan aliran lalu-lintas, justeru memudahkan orang ramai memasuki pusat bandar raya lantas menangani masalah kesesakan lalu-lintas menerusi reka bentuk dan penjajaran jalan yang lebih baik,” katanya.

Sumber: www.utusan.com.my

3 Soalan Wajib Sebelum Beli Rumah Subsale

#1 : Kenapa nak jual ?

Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah tanyakan kepada owner sebab beliau ingin jual rumah tersebut.

“Saya akan berpindah ke Bhutan, sebab tu nak jual rumah ni.”

“Nak jual sebab nak guna duit tanggung kolej anak saya.”

“Nak kahwin dan berpindah ke rumah mak mertua saya.”

“Saya baru nak start band metal. Kena pindah rumah sebab jiran tak tahan bunyi jamming.”

Kenapa anda perlu tahu sebab rumah dijual sebelum membelinya ? Sebab takut kalua-kalau kawasan itu sering berlaku kejadian jenayah seperti kecurian atau rompak. Atau mungkin ada gangguan makhluk halus di unit itu. Sebab itu anda perlu pastikan perkara ini supaya tidak menyesal di kemudian hari.

Anda juga boleh perhatikan cara mereka (owner) menjawab soalan anda. Kalau penjual yang terdesak, biasanya akan jawab soalan dengan bersemangat (eager). Mungkin tanda-tanda ini adalah peluang anda untuk beli rumah pada harga below market value.

#2 : Ada tak sebarang kerosakan?

Seterusnya, pastikan apa kerosakan di unit tersebut sebelum anda membelinya. Anda boleh minta owner untuk senaraikan jenis-jenis kerosakan. Mungkin ada kerosakan yang anda boleh baiki sendiri dan boleh jimatkan wang. Atau jika yang memerlukan khidmat pakar, ia mungkin memakan kos sedikit.

Anda boleh cuba berunding dengan owner untuk rendahkan harga jualan rumah. Daripada harga jualan rumah yang ditawarkan, tolak dengan kos baik pulih kerosakan. Jika harga yang anda minta itu munasabah, owner juga tidak akan teragak-agak untuk bersetuju merendahkan harga.

#3 : Berapa harga yang berbaloi untuk anda bayar?

Untuk ini, anda perlu cari tahu harga semasa jualan rumah di kawasan unit rumah yang anda ingin beli itu. Selalu ingat satu fakta ini. Tiada siapa pun selain valuer professional yang tahu tentang harga pasaran semasa sesebuah hartanah.

Luangkan masa dan pergi sendiri ke JPPH atau bank valuer, dan minta rekod transaksi hartanah terkini daripada mereka. Dan ambil untuk tempoh paling kurang 6 bulan.

Anda boleh gunakan data ni sebagai bukti kepada owner. Jadi, owner tak boleh suka-suka hati meletakkan harga yang lebih tinggi berbanding market value semasa (over-priced).