6 Perkara Penting Sebelum Membeli Rumah Second Hand

 

Membeli rumah second hand (subsale) tak sama risiko seperti membeli rumah under construction dan lelong.

Tapi jika anda ingin melabur dengan hartanah, subsale memang antara pilihan yang terbaik. Ini kerana anda sudah sedia ada data tentang hartanah itu. Senang untuk anda kaji capital appreciation dan kadar sewa.

Hadamkan perkongsian ilmu Tuan Salkukhairi Abd Sukor ni baik-baik. Lebih-lebih lagi bab kaveat tu.

Dalam pembelian sesuatu rumah second hand, selain daripada harga, reka bentuk (design) dan lokasi, ada perkara lebih penting untuk anda lakukan.

 

#1: Kenal pasti siapa pemilik sebenar rumah anda nak beli

Penting untuk anda tahu siapa pemilik berdaftar untuk rumah yang anda ingin beli. Orang yang jual rumah itu tidak semestinya pemilik yang sah. Dan kadang-kadang, ada juga kes pemilik berdaftar sesebuah rumah tak tahu pun rumah dijual orang lain tanpa kebenaran beliau.

Sebab itu, penting untuk anda pastikan siapa sebenarnya pemilik berdaftar rumah itu sebelum membeli mana-mana rumah subsale.

 

#2: Tahu apa syarat nyata yang ada dalam geran

Syarat nyata ini merujuk kepada syarat yang telah ditetapkan oleh Pihak Berkuasa Negeri terhadap sesuatu rumah yang didirikan di atas tanah itu.

 

Contohnya, dalam hak milik (geran) rumah tu dengan jelas nyatakan:

“TANAH INI HENDAKLAH DIGUNAKAN UNTUK SATU UNIT RUMAH TERES SETINGKAT SAHAJA”

 

Ini bermakna rumah tu hanya boleh didiami sebagai satu rumah teres setingkat saja.

Pemilik berdaftar tidak boleh sewenang-wenangnya membuat ubah suai rumah daripada rumah teres setingkat menjadi rumah teres 2 tingkat, kerana ia bertentangan dengan syarat nyata rumah tersebut.

Sebagai pembeli, penting untuk anda tahu jenis dan keadaan fizikal rumah yang dibeli, mestilah mengikut apa yang telah ditetapkan dalam syarat nyata dalam geran rumah tu.

Jika anda lihat rumah itu 2 tingkat secara fizikalnya, tetapi dalam geran hanya mensyaratkan ia mestilah setingkat saja, lebih baik untuk anda tidak membeli rumah itu. Ini kerana bimbang akan ada kesan perundangan di kemudian hari.

 

#3: Ada sebarang sekatan yang dikenakan atau tidak?

Biasanya sekatan kepentingan ini di tulis seperti:

“TANAH INI TIDAK BOLEH DIPINDAHMILIK, DIPAJAK ATAU DIGADAI MELAINKAN SETELAH MENDAPAT KEBENARAN BERTULIS DARIPADA PIHAK BERKUASA NEGERI”

 

Jika rumah yang ingin dibeli ada syarat ini, sebelum pindah milik boleh dibuat daripada nama pemilik berdaftar kepada nama pembeli, pemilik berdaftar hendaklah mendapatkan kebenaran bertulis (consent) terlebih dahulu daripada Pihak Berkuasa Negeri.

Pihak Berkuasa Negeri merujuk kepada Menteri Besar, Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) atau Pejabat Tanah Daerah atau Pejabat Tanah dan Galian Negeri (mengikut mana-mana bidang kuasa yang telah diturunkan oleh kerajaan sesuatu negeri).

 

#4: Semak jenis pegangan tanah

Check dulu sama ada rumah itu termasuk dalam kategori Rezab Melayu atau bukan.

 

Jika termasuk dalam kategori Rezab Melayu, maka ianya ditulis di dalam geran sebagai:

“DALAM KAWASAN REZAB MELAYU”

Ini bermaksud, hanya orang Melayu saja yang boleh beli rumah tersebut.

Jika tidak dinyatakan dalam geran yang rumah tersebut termasuk dalam kawasan Rezab Melayu, maka ia dianggap sebagai Hakmilik Pegangan Bebas (Freehold). Bermakna, semua bangsa boleh beli rumah tu.

 

#5: Mana satu yang betul – Bank punya atau tuan rumah punya?

Anda juga perlu tahu sama ada pemilik berdaftar rumah tu masih mempunyai pinjaman dengan bank atau tidak Atau dalam erti kata lain, adakah rumah tu masih digadai kepada bank atau tidak?

Jika rumah itu masih bank yang punya, untuk membolehkan pindah milik dibuat daripada pemilik berdaftar kepada pembeli, gadaian itu perlu dilepaskan terlebih dulu dengan cara menebus hutang pinjaman yang dibuat.

 

#6: Ada sebarang kaveat atau tidak?

Penting untuk anda tahu sama ada rumah yang nak dibeli tu, ada kaveat atas hak miliknya atau tidak.

Kaveat adalah satu jenis sekatan yang menghalang sesuatu urusniaga dilakukan terhadap hak milik rumah tersebut.

Jika ada kaveat atas hak milik (geran) rumah itu, maka proses pindah milik rumah tersebut daripada nama pemilik berdaftar kepada nama pembeli tak akan dapat dibuat. Melainkan kaveat tersebut ditarik balik oleh orang yang buat kaveat itu, atau dibatalkan oleh Pejabat Tanah.

Sebab itu, penting untuk pastikan rumah yang anda ingin beli itu bebas dariapada sebarang kaveat.

Jika ada, anda perlu pastikan siapakah yang memasukkan kaveat tersebut. Dan pemilik berdaftar hendaklah meminta orang yang memasukkan kaveat itu membatalkannya sebelum rumah boleh dijual.

 

Bagaimana boleh tahu sama ada kaveat atau tidak?

Biasanya, penjual tidak mendapat maklumat ini daripada pemilik rumah yang ingin menjual rumah mereka.

Dan jika ada pun, belum tentu sahih dan tepat. Ada juga kes yang berlaku, penjual atau pemilik berdaftar sendiri pun tidak pernah ambil tahu.

Yang mereka tahu hanyalah:

“RUMAH NI ADA 3 BILIK TIDUR, 2 BILIK AIR. BERKELUASAN SEKIAN SEKIAN…”

Anda pun mesti dah boleh agak sambungan dialog ni. Jika anda tanya lebih-lebih, jawapan mereka pun, anda sudah boleh agak.

 

Jadi, bagaimana boleh tahu?

Adalah hak anda sebagai pembeli untuk meminta salinan hak milik (geran) daripada penjual, sebelum memutuskan untuk membeli rumah itu atau sebaliknya.

Bagaimana pula jika penjual tak nak bagi? Atau penjual berdolak-dalih untuk memberi salinan geran tersebut?

Jika itu berlaku, sebaiknya lupakan saja niat untuk membeli rumah tersebut.

Geran rumah itu, boleh kita anggap sebagai surat beranak atau kad pengenalan bagi sesebuah rumah. Sama seperti manusia. Setiap manusia yang lahir di Malaysia, akan mempunyai surat beranak dan kad pengenalan masing-masing.

Dan surat beranak serta kad pengenalan tersebut akan digunakan untuk mengetahui segala maklumat berkenaan individu tersebut.

Sekiranya penjual berdolak-dalih untuk memberi salinan geran rumah itu, mungkin ada sesuatu yang dia cuba sembunyikan tentang status rumah tersebut.

Selepas anda menerima salinan geran rumah tersebut daripada penjual, rajin-rajinkan diri pergi ke pejabat tanah dalam daerah, di mana hartanah tersebut terletak untuk buat carian persendirian.

Semua maklumat yang anda perlu tahu seperti di atas, boleh ditemui dan diperolehi dalam carian persendirian tersebut. Dan yang pastinya, maklumat dalam carian persendirian tersebut tak akan menipu.

 

Kredit: Tuan Salkukhairi Abd Sukor, gilahartanah.com

Speak Your Mind

*